Fri frakt på alle ordrer over 1500 | Bestillingsfrister jul 2024

Giclee eller gicleeprint

Hva er gicléeprint?

Ordet giclée (sji`klé) har fransk opprinnelse og betyr sprutet eller sprayet. Begrepet gicléeprint / gicléetrykk oppstod på 90-tallet, da kunstnere tok i bruk blekkprintere for å skape og reprodusere kunst. 

Idéen bak var å kunne produsere kunst i større opplag og dermed la flere få glede av den. Giclée brukes både til å beskrive selve den digitale blekkutskriften, men også teknikken giclée. Blekket på disse printerne har i dag en dokumentert holdbarhet på 60-400 år. Ytre påvirkning, som uv-stråler reduserer holdbarheten.

Lysekte blekk

Det som skiller giclée fra et annet print er at print er laget med lysekte blekk med lang holdbarhet på et syrefritt kunstpapir / fineartpapir som ikke gulner over tid. Utskriftene blir laget med høykvalitets printere med svært presis gjengivelse av detaljer og farger. 

I dag lager både Epson, Canon og HP printere som blir brukt til gicleeprint.

Hva er forskjellen mellom fotoprint og gicléeprint?

Det enkle svaret er at et er ingen forskjell. De samme printerne brukes både til giclée og høykvalitets fotoprint. En kunstfotograf vil normalt kalle den digitale utskriften fotoprint, mens en kunstner vil kalle det et gicléeprint eller gicléetrykk.

Så er all kunst printet med en høykvalitets printer giclée?

Noen velger å kalle aller typer kunst, også kunstfoto, for giclée. Andre mener det kun er reproduksjoner (afvotograferte) originaler som printes i begrensede, nummererte opplag som skal kalles giclée. Enkelte vil til og med hevde at originalen må brennes / destrueres før printene kan kalles giclée.

Kunst som er laget digitalt og skrives ut på  en høykvalitets printer med pigmentblekk på syrefrie papirer omtales gjerne som D.G.A (Digital Graphical Artwork). I Norge var Pushwagner en av de som brukte dette begrepet. Dette er kunst som blir laget på en PC, Mac eller nettbrett med programmer som Adobe Photoshop, Adobe Illustrator eller Procreate.

Reproduksjoner (afvotograferte) originaler som printes ut og bearbeides videre (tegning, maling) kalles gjerne håndkolerert kunst eller “embellished art”. Les mer om håndkolorering av print her.

Debatt

Begrepet giclée har de siste årene vært gjenstand for flere opphetede debatter i Norge. Interesseorganisasjonen Norske Grafikere har hevdet at en reproduksjon laget som giclée ikke skal nummereres og selges som kunst. Mer om debatten finner du i denne artikkelen i Klassekampen og på i denne tråden på diskusjonsforumet kunstveggen. Samme organisasjon selger likevel digitale print merket “giclee” i sin nettbutikk.

Andre vil hevde at gicléetrykk som metode ikke er vesentlig forskjellig fra litografi og silketrykk, der det er vanlig praksis å nummerere store opplag av samme verk.

Å lage en en god giclée fra en original krever kompetanse og mye arbeid. I de fleste tilfeller blir det også gjort mye etterarbeid med digital fil før trykk. Kostnaden ved å lage en giclée er generelt noe høyere enn å lage et litografi eller et silketrykk. Men en giclée lages gjerne som print-on-demand. Det vil si at trykk produseres etter hvert som de blir solgt. Dermed unngår kunstneren å bli sittende igjen med store restopplag som ikke blir solgt.

Holdbarhet

Fineartprint produserer gicléeprint på siste generasjon storformat fotoprintere fra Epson og Canon med lysekte pigmentblekk. Uavhengige tester viser at dette blekket har en holdbarhet på opp mot 400 år.

Papirene som er laget for pigmentprint er høyteknologiske produkter bestående av flere ulike lag. De gir alle svært bra trykk-kvalitet. Det som skiller de ulike papirene er selve papirbasen og papirets overflate. Reproduksjoner gjøres både på helt slette papirer og papirer med struktur.

Vi har delt papirene inn i fire ulike kategorier. Alle disse papirene er syrefrie kunstpapirer og egner seg godt til gicléeprint. Prøv gjerne vår papirguide for gicléeprint. Er du usikker på valg av papir, så send oss gjerne en bildefil, så anbefaler vi et papir.

Hva koster et gicléeprint?

Det er store prisforskjeller mellom ulike leverandører av gicléeprint. Skal du sammenligne ulike tilbud er det viktig at du sammenligner print og papir med samme kvalitet. 

Hos oss blir pris beregnet ut fra størrelse på bilde og eventuell hvit kant rundt selve bildet. Vi har ingen standardstørrelser, pris blir beregnet ut fra hvor mye papir vi bruker for å lage bildet. 

Vår ambisjon er å levere fotoprint og gicléetrykk med best mulig kvalitet til en fornuftig pris. I stedet for prislister der du betaler for print opp til fastsatte størrelser, betaler du hos oss bare for det papiret som faktisk går med til bildeproduksjonen. Pris blir beregnet ut fra type papir, størrelse på selve bildet, samt eventuell hvit kant rundt bildet. Vi tilbyr print på 37 ulike papirer i ulike priskategorier. 

Priseksempel: Bestiller du ett print i størrelse 20 x 30 cm vil det koste fra  kr 105 til 202 kr, avhengig av papirkvalitet. Bestiller du to eller flere like print får du rabatt. Oversikt over rabatter ser du nederst i bestillingsskjema for hvert enkelt papir.

Du kan enkelt sjekke pris på print i ulike kvalitet på det enkelte produkts bestillingsside. Legg inn størrelse på selve bildet og størrelse på hvit kant, samt antall kopier. Da kommer totaaltpris opp nederst i bestillingsskjemaet. Alle priser er inkl. mva og gjelder ved bestilling via våre nettsider.

Vi har prisgaranti på våre printtjenester. Dersom du finner en annen leverandør som kan levere print i samme kvalitet / samme papir som oss med lavere pris – matcher vi denne prisen. Send oss i så fall tilbudet du har fått på epost til kundeservice@fineartprint.no, så ordner vi et tilbud til deg.

Back to Top

Søk etter produkt

Produktet har blitt lagt til handlekurv