Kundesenter - FINEARTPRINT
326
page-template-default,page,page-id-326,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Kundesenter

Telefon: 408 52 410 (mandag – fredag 09:00 – 18:00)

 

Epost: post@fineartprint.no

LEVERINGSTID

PIGMENTPRINT

4

VIRKEDAGER

LEVERINGSTID

PLATER / CANVAS

6

VIRKEDAGER

LEVERINGSTID

KUNSTKORT

6

VIRKEDAGER

KONTAKTSKJEMA

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hva er forskjellen mellom pigmentprint og giclée-print?

Det korte svaret er ingen forskjell. De første digitale bildeutskriftene ble gjort på såkalte iris-printere på 1980-tallet, og ble etter hvert kalt giclée-trykk. Iris-printerne er i dag erstattet med langt mer avanserte skrivere, men mange grafikere og bildekunstnere bruker i dag fortsatt begrepet gicléee når de omtaler en høykvalitets blekkutskrift. Pigmentprint er en høykvalitets blekkutskrift med pigmentblekk som gir eksepsjonell holdbarhet. Men mange kaller et pigmentprint for et giclée-trykk. Begge deler er riktig, men pigmentprint er den mest presise betegnelsen.

Hvilke bildefiler kan jeg sende til print?

Fineartprint kan motta alle filtyper. Men vi foretrekker filtypene TIFF, JPEG og PNG. Dersom du ikke redigerer bildene selv, sender du enkelt og greit bildefilene slik de er.

Epsons storformatprintere printer bildefiler med en faktisk oppløsning på 300 DPI (dots per inch). Den kan også printe i 600 DPI, dersom oppløsningen på originalfil er stor nok til dette. Om du ikke bruker et digitalt mellomformatkamera med svært høy oppløsning, betyr det at bildefilene som skal printes på en Epson-printer i de fleste tilfeller må oppskaleres. Best resultat får du om du gjør dette selv når du eksporterer bildet fra Lightroom eller Photoshop. Det er to grunner til dette. Den ene er at disse programmene oppskalerer bildefilene på en bedre måte enn det printerdriveren klarer. Den andre grunnen er at oppskarpingen du gjør når du eksporterer bildet blir tilpasset størrelsen bildet skal ha.

Hvor stort print tåler bildefilen?

Dette er det ikke noe fasitsvar på. Vi har printet iPhone-bilder i store formater og det har sett bra ut. Ta kontakt om du er i tvil.

Den vanligste feilen folk gjør er å skarpe opp bildet for mye i Lightroom eller Photoshop. Om du skarper opp hele eller deler av bildet, så gjør det forsiktig. Spesielt dersom bildet skal printes stort.

Hvordan optimaliserer jeg bildefil til print?

Eksport av bildefil fra Lightroom:

Merk bilde og velg Export

File settings:
Image format: TIFF
Compression: None
Color Space: ProPhoto RGB
Bit Depth: 16 bits/Component

Image Sizing:
Sett størrelse på bildet slik det skal printes (høyde – bredde)
Resolution: 300 pixels per inch (200 Pixels/Inch for bilder større enn 40×60 cm)

Output Sharpening:
Sharpen: Velg Glossy (glossy og halvmatte papirer) eller Matte (matt) etter hvilket papir du skal printe på.
Amount: Standard (i de aller fleste tilfeller – vær forsiktig med å skarpe opp bildet i Lightroom/Photoshop før eksport.)

Eksport av bildefil fra Photoshop (CS6 eller nyere):

Image – Image Size
Hak av for Constrain Proportions
Hak av for Resample Image: Velg «Bicubic Automatic»
Sett Resolution: 300 Pixels/Inch (200 Pixels/Inch for bilder større enn 40×60 cm)
Sett høyde/bredde til ønsket format (cm)
File – Save as
Format: TIFF
Color: Hak av for ICC Profile: ProPhoto RGB

Eksport av bildefil fra Photoshop (CS5 eller eldre versjoner):

Image – Image Size
Hak av for Constrain Proportions
Sett høyde/bredde til ønsket format (cm)
Ta bort hake for «Resample Image»
Sett Resolution: 300 Pixels/Inch (200 Pixels/Inch for bilder større enn 40×60 cm)
Da ser du hvor stort originalbildet er i denne oppløsningen.
Dersom du skal printe bildet større enn original: Hak av for Resample Image:
Velg «Bicubic Smoother»
Dersom du skal printe bildet mindre enn original: Hak av for Resample Image:
Velg «Bicubic Sharper»
File – Save as
Format: TIFF
Color: Hak av for ICC Profile: ProPhoto RGB

Hvilket papir skal jeg velge?

Matte papirer

Matte papirer gir ingen refleksjon og gir sylskarpe bilder. Farger, og spesielt sort, blir like uansett hvilken vinkel du ser bildet fra. Matte papirer har tradisjonelt vært mest brukt til kunsttrykk. Nye matte fotopapirer og kunstpapirer har svært gode farger, kontrast og sortnivå. Disse papirene må ikke forveksles med det de store fotokjedene ofte definerer som matt papir – som i realiteten er halvmatte papirer. Matte papirer har ulik overflate, fra “smooth”, nesten silkeaktig jevn overflate, til papirer med struktur. Matte papirer med struktur kan minne om papir brukt til akvarellmaling. Noen papirer, som Epson Cold Press-papirene, har en struktur som kan gi en tilnærmet tredimensjonal effekt. Disse kan egne seg godt til fotografier med mye detaljer. Men vær obs på at bilder med lite detaljer og store, rene flater ikke alltid egner seg til denne typen papir, fordi strukturen da viser godt på disse flatene. Ser du bildet på avstand, forsvinner uansett denne strukturen.

Glossy og halvmatte papirer

Bestiller du print gjennom fotokjedene, får du normalt print på glossy papir i ulike kvaliteter. Et bra glossy-papir gir god fargedybde og en dyp sortfarge. Ulempen er at sort bare blir sort om du ser på det i rett vinkel. Setter du glossy-papiret i en fotoramme med vanlig glass, får du refleksjoner både fra selve bildet og rammen. Å se på et bilde printet på glossy papir blir som å se et motiv gjennom et vindu.

Papirfarge

Flere av fineart-papirene lages i to varianter. Den ene er “bright” – helt hvit. Den andre er “natural” – som har en mer naturlig og avdempet hvitfarge. Noen ville kanskje si “offwhite”. De egner seg ofte bra til fargebilder fordi de gir et mer naturlig uttrykk. Husk at det er svært få ting i naturen som er helt kritthvitt. Har du lyse eller “utblåste” flater i bildet, kan du rette opp mye av dette med å bruke et “natural”-papir. Husk også at de aller fleste passepartout har en avdempet hvitfarge. Det samme gjelder den hvite veggen i stua.

Hvor lang leveringstid må jeg beregne?

Antall bestillinger til Fineartprint svinger mye gjennom året. Øverst på denne siden kan du se status for tid fra vi mottar en bestilling til den kan leveres / sendes fra oss. Transport med PostNord tar normalt 1-3 virkedager, avhengig av hvor i landet du bor. Ta kontakt dersom du har en bestilling som haster, så forsøker vi å løse det.

Jeg ser et rødt kryss etter at jeg har lastet opp bildefil. Er bildet lastet opp?

Ja, så lenge du ser filnavn og får lagt bildet i handlekurven så er alt i orden. Serveren vår håndterer alle filtyper og alle filstørrelser, men klarer kun å forhåndsvise jpeg-filer. Andre større filformater blir vanskelig å håndtere på en server. Det er dessverre ikke noe vi kan få gjort med det. Men det har ingen praktisk betydning.

Kan jeg få rabatt om jeg bestiller mange bilder?

Fineartprint opererer med nettopriser. Men skal du bestille mange print av samme bilde, eller bilder til en hel utstilling, så ta gjerne kontakt. Ved større ordrer kan vi gjøre en kostnadsberegning av hvor mye papir, blekk og tid det vil medgå for å ferdigstille bestillingen, og se om vi har mulighet for å gi rabatt.